Process mining workshop – meld je aan!
14 december 2017
Mijn vorige blog sloot ik af met de conclusie dat het niveau van Continuous Improvement (CI) en Business Intelligence (BI) binnen organisaties gelijk op zou moeten gaan.
Daarbij gaf ik aan dat ik me vooral richt op pakketten en tools die organisaties helpen om stappen in de juiste richting te zetten zonder dat daar zware systemen en pakketimplementaties aan ten grondslag liggen.
Process Mining is een mooi voorbeeld van een krachtige analyse techniek die je als organisatie goed kan gebruiken binnen continue verbeter trajecten. Om jou en je organisatie te helpen op het pad van BI binnen continue verbeter trajecten heb ik onlangs een Process Mining workshop over dit onderwerp ontwikkeld.
Eerder schreef ik al een blog over Process Mining. Om je te helpen en zaken nog meer tastbaar te maken heb ik inmiddels ook een Proces Mining workshop ontwikkeld waarin ik geïnteresseerden via een praktijkvoorbeeld mee neem in de basisbeginselen van Process Mining.
Wat is Process Mining?
Even terugspoelen. Wat is Process Mining ook alweer? Het is een methode – ondersteund door technologie – om de werkelijke uitvoering van bedrijfsprocessen te visualiseren. Simpel gezegd is het een techniek die wordt gebruikt in procesmanagement waarbij bedrijfsprocessen worden geanalyseerd aan de hand van data (event logs) uit informatiesystemen.
Tijdens Process Mining pas je data-analyse methodieken toe op event-logs om hieruit trends, patronen en bepaalde details te halen. Waarmee je vervolgens een ‘beter proces’ kan creëren.
Hierbij ga je altijd uit van wat er wérkelijk (althans: volgens de systemen) is gebeurd en dus niet alleen van de verslagen van mensen in het proces. Daarom is Process Mining dé tool om vanuit een situatie van ‘eilandjes cultuur’ de eerste stap te maken naar ‘process flow denken’ samen met je medewerkers.
Stap af van vragen als ‘hoe verhoog ik de efficiency van mijn heftruck medewerkers?’ Of ‘hoe staat mijn KPI voor servicelevel-agreement er voor?’ Bekijk in plaats daarvan gezamenlijk hoe uw waarde-creatie proces nu werkelijk verloopt en wat een ieders rol hierin is.
Constateer bottlenecks en focus juist op de flow van het totale proces. Hoe hoog is mijn first time right? Hoeveel verschillende paden worden bewandeld binnen mijn proces en is dit gewenst? Waar ontstaan lange wachttijden? Hoeveel stappen zitten in mijn proces en bestaat nog verschil tussen de diverse routes? Welk effect heeft dit op de doorlooptijd?
Nieuwe vragen
Je ziet het al: de uitkomsten van een Process Mining analyse gaan nieuwe vragen oproepen. Vragen gericht op procesoptimalisatie. Maar het allermooiste is dat je met process mining ook direct praktisch aan de slag kan. Je kan namelijk direct inzoomen op individuele gevallen.
Zo maak je bijvoorbeeld binnen enkele seconden een lijstje van alle pallets of batches die de afgelopen week niet ‘first time right’ door het proces zijn gegaan en kan nader onderzoek gestart worden.
Waar gebruik je Process Mining voor?
Je gebruik het voor zaken als: proces monitoring, proces optimalisatie, de ondersteuning van verbeterteams en de beoordeling & borging van maatregelen.
Process Mining Workshop
Voorafgaand aan de workshop bepalen we samen het te analyseren proces. We gaan kijken welke processen binnen je organisatie hier interessant voor kunnen zijn.
Vervolgens onderzoeken we of we ook aan de data kunnen komen. Zijn de transactionele data aanwezig? Zijn ze compleet en vastgelegd in één systeem? Hebben de ‘instances’ een unieke ‘identifier’, ‘timestamps’ en activiteiten? Tot slot is het zaak om de juiste dataset op orde te krijgen zodat we er mee aan de slag kunnen gaan.
Tijdens de Process Mining workshop wil ik namelijk dat je met je eigen dataset aan de slag gaat. Dat is dé manier om duidelijk zicht te krijgen op wat Process Mining kan betekenen voor je eigen organisatie. Ook kunnen we op deze manier hier ook interessante, inhoudelijke discussies over voeren.
Zet je eigen data ook aan het werk… of… laat je eigen data voor je werken binnen proces verbetertrajecten. Meld je aan voor de workshop. Ik zie jou – en je data – graag tegemoet!