MKB onderschat kansen die supply chain resilience biedt
- Geschreven door:
- Johan Omvlee
- Lars Jan Hekkelman
18 november 2024
Disrupties in de keten zijn het nieuwe normaal en internationale afzetmarkten kunnen ineens instorten. Landen en bedrijven moeten weerbaar worden, maar het MKB blijft hierin achter. Supply chain specialisten Johan Omvlee en Lars Jan Hekkelman leggen uit hoe je tot een gericht verbeterplan komt, waarmee je niet alleen ‘resilient’ wordt maar waarmee je het rendement van je hele bedrijf verbetert.
Als bedrijf ben je een schakeltje in een keten die alle kanten op zwiept. Zowel aan de klantklant als aan de toeleverkant is er van alles aan de hand. Dat maakt niet alleen individuele bedrijven maar hele economieën kwetsbaar. Niet voor niets is er vanuit overheden en branche-organisaties veel aandacht voor supply chain resilience. Hoe maken we onszelf weerbaar voor ketenverstoringen en verschuivingen in afzetkanalen? Multinationals hebben hier hele afdelingen voor ingericht maar in het MKB speelt dit nog nauwelijks, lijkt het. Dat is jammer want daarmee doen MKB-ers zichzelf tekort. Supply chain resilience kan ze namelijk meer winst en minder risico opleveren.
Kwetsbaarheden
Om tot een actieplan voor resilience te komen, moet je weten waar je staat. Aan welke kwetsbaarheden is jouw bedrijf onderhevig en welke daarvan hebben de grootste impact? Dit kan van alles zijn. Ben je voor je grondstoffen, onderdelen en/of halffabricaten afhankelijk van toeleveranciers die zich aan de andere kant van de wereld bevinden? Ben je afhankelijk van schaarse grondstoffen of oogsten die kunnen mislukken? Dan zit je in de gevarenzone.
Maar kwetsbaarheid zit dus ook aan de vraagkant. Stel dat president Trump straks zulke grote handelsbarrières opwerpt dat je verkoop in de VS volledig wegvalt. Of dat door een strenge ESG-wet vanuit de EU jouw producten opeens niet meer verkocht mogen worden, omdat deze als te belastend voor het milieu worden aangemerkt. Het zal je maar gebeuren.
Bekwaamheden
Behalve risico’s is het ook belangrijk te weten in hoeverre jouw bedrijf in staat is hierop te reageren. Wat zijn je ‘bekwaamheden’ om deze, mogelijk destructieve veranderingen te signaleren en tijdig in de kiem te smoren? Ken je behalve die ene leverancier in China geen enkele andere leverancier die hetzelfde product eventueel ook zou kunnen leveren, dan ben je niet heel wendbaar. Als die ene leverancier slechts beperkt capaciteit heeft, dan ben je bovendien niet schaalbaar. Maar bekwaamheden zitten ook in je interne organisatie. Heb je voldoende voorraadbuffers om een tijdelijk disruptie op te vangen? Zijn jouw medewerkers in staat om andere producten te maken dan je tot nu toe hebt gedaan?
Leiderschap
Om kwetsbaarheden en bekwaamheden in kaart te brengen, hebben we binnen UC Group de Supply Chain Resilience scan ontwikkeld. Deze is zeer geschikt voor MKB-bedrijven. Op basis van de uitkomst zie je direct waar je als eerste aandacht aan moet besteden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je aan realtime visibility van je transportstromen moet gaan werken. Of dat je lange termijn afspraken met je leveranciers moet maken. In de scan wordt ook naar leiderschap gekeken. Zijn bestaande managers in staat veranderingen te leiden? Zit de juiste man op de juiste plek? Als de manager van een planningsafdeling nu al overloopt van stress, kun je niet verwachten dat die bij calamiteiten kordaat zal optreden.
Actieplan
Is bekend wat de ‘kwetsbaarheden’ en ‘bekwaamheden’ zijn binnen jouw bedrijf, dan is het tijd voor een actieplan. Dit is erop gericht voor de lange termijn aan de weerbaarheid van je bedrijf te werken. Dit kan eruit bestaan dat een inkoper de opdracht krijgt te zorgen voor ‘dual sourcing’. Of dat die overwerkte planningsmanager tijdelijk hulp krijgt van een ervaren interim-manager. Een verbeterplan voor resilience is een continuproces. Door de scan jaarlijks te herhalen zie je als het goed is de progressie en weet je of je nog de juiste prioriteiten stelt.
Rendement
Wij beseffen dat een gemiddeld MKB-bedrijf nu niet bepaald zit te wachten op zo’n continu verbeterplan voor resilience. Die hebben het al druk genoeg en kunnen hier ook geen grote budgetten voor vrij maken. Het goede nieuws: resilience is een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Bedenk eens hoeveel punten je bij je klanten scoort als jij tijdens een volgende pandemie als enige nog wél kunt leveren. Hoeveel rust het geeft als je weet dat er een backup-plan is, mocht er weer eens een containerschip vastlopen. Hoeveel extra rendement je uit je organisatie haalt als mensen op de juiste plek zitten en niet voortdurend achter de feiten aan hollen.
MKB-bedrijven zijn kwetsbaar voor veranderingen en kunnen daarmee de hele keten in gevaar brengen. Met de supply chain resilience scan brengen ze hun kwetsbaarheden en bekwaamheden in beeld en maken ze een plan voor de toekomst. Een toekomst van grotere weerbaarheid en een hogere bedrijfsprestatie.
UC Group
UC Group heeft een supply chain resilience team dat gespecialiseerd is in het inventariseren van risico’s en het opstellen van verbeterplannen. Eén van de tools die we hierbij gebruiken is de supply chain resilience scan. Wil je deze ook eens voor jouw bedrijf doorlopen? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar johan.omvlee@ucgroup.nl en/of larsjan.hekkelman@ucgroup.nl
We reageren meteen en laten graag zien wat UC Group ook voor jouw organisatie kan betekenen.