Logistiek engineer: valideer je supply chain inrichting jaarlijks bij snel veranderende business
15 september 2016
Veel organisaties bevinden zich in een turbulente omgeving waarin jaarlijks veel verandert. Volg het nieuws van de afgelopen weken en je weet dat traditioneel succesvolle retailers het momenteel moeilijk hebben om mee te blijven spelen in de wedstrijd van veranderingen. Niet alleen in de retail verandert er veel, we zien logistieke uitdagingen ook in andere sectoren en stellen onszelf de vraag: “Hoe veranderen we de supply chain optimaal mee?!”
Voor de logistiek engineer van UC Group is het duidelijk. Binnen een snel veranderende business is het raadzaam je supply chain inrichting (of inrichtingsvlekkenplan) elk jaar te valideren. De modellering moet toch wel minimaal om de drie jaar opnieuw worden uitgevoerd. Op deze manier blijf je kritisch kijken naar keuzes die in verleden zijn gemaakt, maar door veranderende omstandigheden weer achterhaald kunnen zijn.
In een wereld die constant verandert en waarin toekomstvisies een korte houdbaarheidsdatum hebben, ontstaan complexe legpuzzels rondom supply chain inrichting en flexibiliteit. Een belangrijk vraagstuk in deze legpuzzel is vaak: is mijn logistieke operatie nog optimaal ingericht?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet rekening worden gehouden met een veelheid van factoren. Denk aan de huidige operationele wensen en eisen, technologische ontwikkelingen, marktontwikkelingen en toekomstvisie.
Het vlekkenplan
Een logistiek engineer binnen UC Group maakt gebruik van een vlekkenplan model wat tot doel heeft om helder inzicht te krijgen in de samenhang en gevolgen van keuzes die gemaakt worden ten aanzien van een aantal supply chain aspecten:
- combinatie of splitsing van operationele activiteiten
- configuratie wijzigingen in lay-out en mechanisatiegraad en robotisering
- impact van toekomstige ontwikkelingen
Dit zogenaamde vlekkenplan model kan vervolgens gebruikt worden om verschillende toekomst scenario’s en ideeën te evalueren op kosten voordeel, flexibiliteit, efficiency en investeringen en daardoor een beter inzicht te krijgen in de optimale logistieke inrichting voor nu en de nabije toekomst.
Hoe werkt het?
Om inzicht te krijgen in de bestaande samenhang van factoren worden er drie basis modellen opgezet:
- een goederen stromen model
- een lay-out en m2 beslag model
- een operationele efficiency model
De bovenstaande drie modellen vormen vervolgens de basis voor het vierde ‘impact’ model dat alle veranderingen vertaalt naar financiële cijfers. Daarnaast houdt het impactmodel rekening met mogelijke investeringen en migratiekosten die de verschillende keuzes/scenario’s met zich meebrengen.
Wat is het resultaat?
De uitkomst van deze gestructureerd aanpak verschilt natuurlijk per bedrijf maar het belangrijkste resultaat van een goede vlekkenplan modelering is het vergroten van inzicht in:
- huidige situatie door middel van visualisatie (goederen stromen, m2, profielen en efficiency)
- vergelijking van scenario’s op basis van een financiële business case benadering
- het onderscheid tussen hoofdzaken (grote impact) en bijzaken (relatief kleine impact)
- eenvoudig structuur om ‘what – if’ vragen te beantwoorden en mogelijkheid tot hergebruik van vlekkenplan modelering bij gewijzigde verwachtingen of aangepaste parameters
- maximale capaciteiten bepalen gegeven een bepaald scenario
Wat is het voordeel?
Deze aanpak om complexe logistieke operaties te modelleren op basis van een viertal specifieke gebieden, heeft laten zien dat tijdens het proces van data verzameling, model validatie en scenario opzet/evaluatie, het inzicht in de huidige complexe situatie enorm groeit. De modelering kan daarnaast eenvoudig gebruikt worden voor scenario analyse. Hierdoor kunnen beslissingen ten aanzien toekomstige verwachtingen en onzekere gebeurtenissen veel beter worden onderbouwd.
Het grootste voordeel voor de Supply Chain Director is echter zichtbaar in het herhaalde gebruik van deze vlekkenplan aanpak. Door jaarlijks de basismodellen te valideren met nieuwe informatie en gewijzigde omstandigheden, kan op een snelle en eenvoudige manier:
- worden geëvalueerd wat de werkelijke impact is geweest van veranderingen
- worden bijgestuurd indien blijkt dat aannames en keuzes uit het verleden incorrect waren
- het bestaande vlekkenplan kan worden verfijnd zodat het model zelf ook evalueert
Mocht u meer willen weten over deze aanpak of interesse hebben naar meer details, neem dan contact met UC Group.