Zoek binnen de UC Group website

Een logisticus moet luisteren en niet meteen met kennis strooien

13 juni 2024

Sinds november vorig jaar is Willem Mulderij manager van UC Group Engineering, het team dat zich bezig houdt met o.a. logistieke (data-) analyses en ontwerpopdrachten. Wie is Willem en wat waren z’n drijfveren om in deze rol te stappen? Aan de hand van zes vragen vertelt hij zijn verhaal.

Wie is Willem Mulderij?

Willem Mulderij is een bekende naam in de Nederlandse logistiek. Jarenlang had hij zijn eigen projectmanagement – en adviesbureau en ondersteunde hij bedrijven als Haribo, Dr. Oetker, Prénatal en Perry Sport. Hij leidde projecten op het gebied van outsourcing, nieuwbouw DC en inrichting, pakketselecties en allerlei optimalisatievraagstukken. Klanten waarderen hem om z’n logistieke expertise maar ook om z’n drive, eerlijkheid en mensgerichtheid. Vorig jaar maakte hij de switch naar UC Group om leiding te gaan geven aan een groep Young Professionals om samen met hen een aantal ambitieuze groeiplannen te gaan realiseren. Tijd voor een interview.

Vertel eens iets over jouw achtergrond?

“Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Mijn vader had een aannemersbedrijf en ons hele erf was vol met bedrijvigheid en bouwmaterialen. Dat privé en zakelijk volledig samengaan, zoals thuis, dat wilde ik niet doorzetten maar ‘op eigen benen staan’ is met de paplepel ingegoten. Na mijn middelbare school ben ik naar de HEAO in Arnhem gegaan, richting Distributie te studeren. Wat me daarin aansprak was de dynamiek en de combinatie van logistiek, commercie, IT en financiële aspecten. Dat heb ik mijn hele leven kunnen gebruiken en verveelt nog steeds niet.”

Hoe heb jij zelf het vak logistiek geleerd?

“Mijn belangrijkste leerschool was mijn eerste job bij Lekkerland. Ik werd aangenomen als logistiek manager maar er was, behalve een verouderd magazijn, nog vrijwel niets op het gebied van logistieke besturing. Geen planningsproces, geen IT-systemen, niks. Dat hebben ik daar allemaal, samen met een aantal gedreven collega’s, van scratch af aan op mogen bouwen. We hebben bijvoorbeeld in eigen beheer een ERP en WMS ontwikkeld. Het stap voor stap implementeren en verbeteren deden we eigenlijk toen al volgens de Agile-methodiek, met soort van sprints van telkens drie weken, zonder dat dit die naam had.”

“Mijn tweede job, bij Kees Becker, was ook heel leerzaam. Naast een WMS implementatie leerde ik ook dat de branche van ‘contract logistics’ toch echt een ander proces is dan wat je als verlader doet. Het afhankelijk zijn van de volumes van je opdrachtgevers, het geen dirigent kunnen zijn over je eigen supply chain, dat maakt de logistiek van dienstverleners in mijn ogen ontzettend uitdagend.”

Wat heb je geleerd van je consultancytijd?

“In 2000 besloot ik als ZZP’er te starten om m’n opgedane kennis en ervaring voor andere bedrijven in te zetten. Mijn markt was kortgezegd de (enorme) kloof die tussen de directie en werkvloer bestond. Directies maakten ondernemersplannen, managers waren druk met KPI’s en dashboards en de operatie was druk met de daily business. Het bij elkaar brengen van die werelden heb ik altijd als mijn grootste uitdaging beschouwd. In mijn ogen is eensgezindheid binnen een bedrijf cruciaal om goed te kunnen presteren. Je kunt niet alles tot de laatste % in processen en systemen vastleggen, het blijft mensenwerk. Ben je bereid om er met z’n allen voor te gaan, dát bepaalt of je succesvol bent of niet.”

Waarom heb je deze stap naar UC Group gemaakt?

“Ik kende UC Group uit mijn consultancytijd waarbij ik regelmatig gebruik heb gemaakt van hun specifieke expertise en interimcapaciteit. Toen ik door Pascal en Wilbert werd benaderd voor de rol van leider van hun Young Professionals team, sprak me dit direct aan. Het is een ontzettend leuke groep, met jonge talentvolle mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijf. Ze maken data-analyses, ontwerpstudies voor onze senior partners in de maatschap, maar doen ook zelfstandig projecten zoals optimalisaties. Dat ik jonge mensen mag begeleiden en mijn ervaring kan overdragen, zie ik als een fantastische volgende stap in mijn carrière. Het is ook inspirerend om te ervaren hoe deze generatie logistici naar de wereld kijkt.”

Wat zijn jouw doelen met de UC Group Engineering?

“We hebben een ambitieus groeipad uitgestippeld en werken hard aan onze ‘engineer toolbox’. Die gebruiken wij bij onze dienstverlening om de aanpak te standaardiseren en kwaliteit te leveren. Een voorbeeld van zo’n tool is het Activity Based Costing model. Hierbij maken we voor een bedrijf een integrale kostprijsberekening en maken we inzichtelijk hoe deze kosten aan een specifieke dienst/proces zijn toe te rekenen. Dit is vaak de basis voor vele verbeter- of automatiseringsprojecten omdat hieruit moet blijken of zo’n investering tot werkelijk rendement gaat leiden Een ander doel voor mij als manager is om de wisselwerking met de rest van UC Group te optimaliseren. Bij de partners zit een schat aan ervaring waar wij als groep jonge mensen veel van kunnen leren. Andersom kunnen zij bij hun projecten nog meer gebruik maken van de Young Professionals (met toolbox!). Ik ben nu een klein jaar aan boord en ik zie dat deze wisselwerking al flink groeit.”

Wat zijn de lessen die je aan die nieuwe generatie mee wilt geven?

“Eén van de adviezen die ik geef is om goed te luisteren en door te vragen. Consultants hebben soms de neiging om bij klanten zo snel mogelijk hun kennis te willen etaleren. Logistiek is een vak data gedreven beslissingen nemen, mensen te laten samenwerken om zo processen te optimaliseren, maar je moet wel eerst snappen wat er in een bedrijf speelt. Waarom vraagt dit bedrijf jou om advies? Niet zelden is dit toch anders dan reden van de eerste kennismaking. Om daar achter te komen, moet je open vragen stellen en doorvragen. Daar toon je je vakmanschap mee aan. Je moet een probleem eerst helemaal helder krijgen voordat je ook maar het begin van een oplossing kunt geven.


https://www.ucgroup.nl/een-logisticus-moet-luisteren-en-niet-meteen-met-kennis-strooien/

Deel dit artikel:

Deel dit object op Facebook Twitter dit object Deel dit object op Linkedin width= Deel dit object op Google+ E-mail dit object Whatsapp dit object Kopieer link