Delivery performance: hoe perfecte orders bijdragen aan hogere marge
- Geschreven door:
- Floor Jan Tiemersma
27 september 2017
Hoe verhouden leverbetrouwbaarheid, perfecte orders en faalkosten zich tot elkaar? En belangrijker nog, welke invloed heeft het op uw marge. Forecasting experts Bart Schulte, Floor Jan Tiemersma en Johan Roxs doken in het onderwerp en geven u in dit blog antwoord op de vraag hoe perfecte orders bijdragen aan hogere marge.
98% Leverbetrouwbaar, 10% perfect …
De meting van de leverbetrouwbaarheid geeft 98 % aan. Is dit voldoende? Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Daarnaast geeft het leverbetrouwbaarheidspercentage niet aan of de order ook daadwerkelijk perfect is uitgeleverd.
Wellicht is de order door veel spoed, herstelwerkzaamheden en uitzonderingen, voor de klant perfect uitgeleverd, maar heeft dit in de eigen organisatie extra energie en tijd gekost om dit doel te bereiken.
Een betere KPI, is het percentage perfecte orders. Het percentage perfecte orders wordt uitgedrukt als: (On-Time-In-Full-No-Exceptions-No-Complaints) gedeeld door het totaal aantal orders. Afgekort OTIFNENC.
In oudere documentatie wordt ook wel gesproken over OTIF (On-Time In-Full), wat beperkter is dan OTIFNENC. Stel dat het percentage perfecte OTIFNENC 10% is, dan zegt 98% leverbetrouwbaarheid dus niet zo veel over hoe succesvol je orders zijn verwerkt.
Laten we het eens in detail bekijken: wat kost een ‘niet perfecte’ order?
Wat kost een niet perfecte order?
De reis van een product via elke stap van de supply chain naar de eindklant wordt gevormd door constante bewegingen (transporten) en activiteiten. Elke stap heeft de potentie tot vertragingen, geldverspilling en fouten.
De kans om een perfecte order te vervullen is afhankelijk van de complexiteit van de supply chain, evenals de strategie van uw bedrijf (bijvoorbeeld of u concurreert op service of op prijs).
Een kleine bestelfout kan al resulteren in een niet perfecte order (latere of foutieve levering). Bedrijven die de hoogste OTIFNENC hebben, hebben het voordeel van minder back-orders, hebben kortere cash-to-cash cyclustijden en hebben aanzienlijk minder stock-outs dan de concurrenten.
De kosten die samenhangen met de orders die niet voldoen aan OTIFNENC kunnen betrekking hebben op arbeid, extra verzending, het bestellen- en verstrekken van vervangend product, extra transportkosten, terugbetalingen en uitgiftebonnen.
Vooral de handling van deze herstelorders is arbeidsintensief en verstoort de dagelijkse planning.
Happy flow en de drie procent OTIF verbetering
Conclusie: fouten in de levering kosten veel geld en management aandacht. Deze conclusie wordt onderbouwd door een aantal onderzoeken, waaronder door AMR Research Inc., een leading US market research bureau.
Uit deze onderzoeken blijkt onder andere dat 3 procent verbetering op OTIFNENC ongeveer gelijk staat aan 1% marge verhoging.
Wij merken bij onze opdrachtgevers dat zodra OTIFNENC en FTR (first time right) principes geïmplementeerd zijn, de rust in de organisatie toeneemt.
Het gevolg hiervan is dat de ‘happy flow’, de orders die eigenlijk zonder enige moeite door het proces lopen, veel groter wordt. Een direct gevolg hiervan is een grotere output tegen minder kosten.
Als u de flow van perfecte orders wil vergroten moet u inzicht krijgen in de redenen van de afwijking. UC ontwikkelde hier een delivery performance check voor!
Zelf kunt u al aan de slag door de customer service afdeling een periode lang bij te laten houden welke orders te laat of incompleet worden geleverd en waarom.
De meest voorkomende redenen of de redenen met de meeste impact (hoogste herstelkosten) kunt u als eerste aanpakken. Als u dat doet zal het aandeel perfecte orders omhoog schieten!